| [ Home ][ Komentari ][ Studenti i NVO ][ Svedoèanstva ][ Vesti ][ Èinjenice ][ Forum ] |
| [ Civilni ciljevi i rtve ] |
| NATO | Kosovo | Srbija i Miloeviæ | Razno |
|
Ponedeljak, 24. maj 1999. Pravljenje web sajta je odlièan poèetak, ali to nije dovoljno. ta èete uraditi za svoju zemlju?
Q: Ja sam belac iz Junoafrièke Republike. Moja ena je Hrvatica, tako
da donekle poznajem istoriju prethodne Jugoslavije. odrastao sam u
vreme aparthejda u Junoj Africi. Trenutno proivljavam efekte
obrnutog rasizma u mojoj zemlji jer se nikada nisam borio za prava
crnaèke veæine. Èitajuæi odgovore u Forumu, zapitao sam se koji su
zapravo vai stavovi. Nikada nisam podravao ugnjetavanje crnaca, ali
oni koji nisu nita èinili protiv toga sada snose krivicu kao i oni
koji su zaista tlaèili crnaèku veæinu.
Vidimo da jako dobro razumete nau poziciju. Ljudi u Srbiji imaju isti tretman kao i vojska i policija koje vre zloèine nad Albancima na Kosovu. Slaemo se sa tim da je trenutna situacija dobrim delom rezultat toga to je Miloeviæ uvek bio u centru panje, a ne opozicija i ostali demokratski pokreti. Razlog za to je to opozicioni i studentski pokreti nikada nisu dobili fer ansu da govore van Jugoslavije. Kao to vam je verovatno poznato, zime 1996/97 u Srbiji su odrani veliki protesti protiv Miloeviæa, u kojima je tokom tri meseca svakodnevno uèestvovalo dva miliona ljudi u celoj Srbiji. Miloeviæ je iskoristio specijalnu i tajnu policiju da silom razbije demonstracije. Iz nekog razloga, ovi dogaðaji nisu privukli medijsku panju u inostranstvu, i to je jo gore - nikakvu akciju meðunarodne zajednice. Trenutno, imamo istu kolièinu panje. Mediji se koncentriu na uase na Kosovu, zapostavljajuæi glasove iz Srbije koji su protiv toga. Mi smo glasni koliko moemo, ali zbog ratnih zakona u Jugoslaviji, ne moemo da uèinimo neto vie od pravljenja web sajta. Pokuavali smo, i jo uvek pokuavamo, da privuèemo panju strane tampe, ali bez mnogo uspeha. Èak nas i veliki news sajtovi jednostavno ignoriu, iako im se neprestano obraæamo. Kao da niko nije zainteresovan za demokratiju, antiratne i anti-Miloeviæ pokrete, nego samo za tragediju na Kosovu. Posle dva meseca, ogorèenje protiv Miloeviæa je veliko u celoj Srbiji, ali slika o naoj zemlji koja se predstavlja u inostranstvu je jo uvek takva kao da svi mi direktno podravamo etnièko èiæenje. Mi uopte nismo tihi, ali izgleda da ne postoji mnogo ljudi u inostranstvu koji uopte ele da nas èuju. Neil, gemcom.co.za |
| NATO | Kosovo | Srbija i Miloeviæ | Razno |
| [ Home ][ Komentari ][ Studenti i NVO ][ Svedoèanstva ][ Vesti ][ Èinjenice ][ Forum ] |
| [ Civilni ciljevi i rtve ] |
| © Copyrights Free Serbia, 1999. |