| [ Home ][ Komentari ][ Studenti i NVO ][ Svedoèanstva ][ Vesti ][ Èinjenice ][ Forum ] |
| [ Civilni ciljevi i rtve ] |
| NATO | Kosovo | Srbija i Miloeviæ | Razno |
|
Ponedeljak, 24. maj 1999. Vreme je za naplatu raèunaQ: Srpske patnje na koje ukazujete na vaem sajtu su blede u odnosu na slike i prièe stotina hiljada albanskih izbeglica koje gledamo na CNN svaki dan. Dobro je da ste pomenuli da ste sve te slike videli na CNN. Mediji u ovom ratu, kao u ostalom u svim prethodnim ratovima, ne izvetavaju ni objektivno ni profesionalno. Vi imate CNN, mi imamo RTS. Ovo, naravno, ne znaèi da mi ne verujemo da Albanci pate, naprotiv. Mnogi od nas su u poslednjih godinu i po dana, od poèetka oruanih sukoba, uèestvovali u raznim akcijama i protestima, pokuavali da stupe u kontakt sa umerenim Albancima u vie navrata. Srpske patnje (koristim ovaj termin jer ste ga vi upotrebili), jesu blede u odnosu na ono to se deava (i to se deavalo) na Kosovu: mi ponekad imamo struju i vodu (tako je bar u Beogradu, dok je u manjim gradovima samo gore), uspevamo da nabavimo hleb, eæer i cigarete ako dovoljno dugo stojimo u redu. Ali i dalje, veæina nas, ima svoje domove, ivi u svom gradu i ne preti nam policija. Ne pokuavamo da uporedimo nau nesreæu sa nesreæom Albanaca. Mi jesmo, i bili smo, protiv svakog nasilja, bez obzira na poèinioce: srpske snage, NATO ili OVK. Q: Ako je bombardovanje ba tako strano, kako uspevate da idete na koncerte i bezbrino pijete kafu u letnjim batama beogradskih kafiæa (i to je slika koju vidimo na CNN). Posle cele noæi provedene u sklonitu ili budni u svom stanu ako u blizini nema sklonita (to jeste sluèaj u nekim starijim delovima Beograda, da ne govorimo o manjim gradovima i selima po Srbiji) morate malo sebi da date oduka inaèe æete poludeti! Neki uèe, neki rade na sajtovima kao to je ovaj, neki pokuavaju da sve ovo prespavaju i, da, neki "bezbrino piju kafu". to se koncerata tièe, oni su bili izuzetno poseæeni tokom prvih dana bombardovanja i ljudi su tamo odlazili da bi se ohrabrili za predstojeæu noæ. Rado bih se menjala s nekim ko radi 16 sati dnevno za malu, ali redovnu platu u bezbednom okruenju, nego da pijem kafu preko dana a da noæu sluam itanje raketa i detonacije u blizini, i da se nadam da æe promaiti moju kuæu. Q: Iako je veæina Amerikanaca ravnoduna na vaa kukanja, oni koji nisu ravnoduni smatraju "Pa, vreme ja da se plate raèuni za sva divljatva Srba u poslednjoj deceniji." Kako na to reagujete? Ovo je samo jedna od predrasuda koje elimo da razbijemo. Svi Srbi, Iraèani, Vijetnamci, Koreanci, Kambodanci, a ni Albanci, Bosanci, Amerikanci ili Nemci nisu divljaci. Kada diktatorski reim (kao to je ovaj na), koji nema podrku naroda (èak naprotiv, pogledati FAQ ili komentar Cancer Woman) èini divljatva, vi optuujete ceo narod? Imajuæi u vidu sve antiratne proteste od 1991 na ovamo (pogledati i ovo pitanje), moete da kaete da su svi Srbi koljaèi? Ba kao to su bili i svi Nemci u II svetskom ratu? I, kad smo veæ kod toga, to niste svoj pravdoljubivi glas digli 1995. kada je pola miliona Srba bilo proterano iz Krajine? Jeste vreme za naplatu dugova. Ali nemojte kanjavati nedune civile za neto to nisu poèinili i protiv èega su se borili. Pitanje za vas: da li bi svi Amerikanci trebalo da plate za Hiroimu ili genocid nad Indijancima? Mi smatramo: NE. Ivan, msn.com |
| NATO | Kosovo | Srbija i Miloeviæ | Razno |
| [ Home ][ Komentari ][ Studenti i NVO ][ Svedoèanstva ][ Vesti ][ Èinjenice ][ Forum ] |
| [ Civilni ciljevi i rtve ] |
| © Copyrights Free Serbia, 1999. |