NATO | Kosovo | Srbija i Miloševiæ | Razno

Èetvrtak, 3. jun 1999.

Prljavi komprovis da saèuva Miloševiæa, obraz NATO-u i žrtvuje Kosovare, Srbe, Jugoslovene...

Q: Izgleda da možete uskoro biti slobodni, ili barem, da æe se ta gnusna bombardovanja uskoro prekinuti.
Držimo fige. Èini se da je mirovni sporazum koji èini se da Jugoslavija sada prihvata skoro identièan onom koji je Jugoslovenski parlament predložio 23. marta, dan pre nego što je bombardovanje zapoèelo.
Toliko o Klintonovom govoru da su "naši vojni napori urodili plodom". Sramota me što sam iz zemlje (Danske) koja je bila deo ove agresije.
Video sam na sajtu LA Tajmsa pre neki dan da èak i bivši voða OVK-a kritikuje NATO nezgrapnost i kriminalne postupke u ovom ratu.
Pa, prljavi komprovis možda dolazi, koji je možda napravljen da saèuva Miloševiæa, obraz NATO-u i verovatno žrtvuje blagostanje i Kosovara i Srba i Jugoslovena. Vaš trud æe definitivno biti neophodan u onom što sledi posle ovog prljavog rata.
Nastavite sa dobrim poslom,
s poštovanjem

Carsten Agger, faklen.dk
Web Editor, The Torch Magazine/Faklen
http://www.faklen.dk/en

I pored toga, borba tek predstoji.

Pošto je sporazum konaèno prihvaæen od strane našeg režima, pokazuje se da on uopšte nije dobar za Srbe. Izmeðu ostalih neprihvatljivih taèaka, može se naæi i potpuno povlaèenje svih državnih srpskih snaga sa Kosova, što je još uvek teritorija koja pripada Srbiji, èime se zabranjuje kontrola ovlašæenih i zvaniènih organa (trupa). I još, povlaèenje srpskih pre stacioniranja NATO trupa ostavlja vremenski vakum za teroriste OVK da se vaspostave na Kosovu, što predstavlja trajnu opasnost za sve civile na Kosovu. Konaèno, nije utemeljeno verovanje da æe NATO trupe onesposobiti (razoružati) OVK da èini dalje zloèine, nakon što su otvoreno podržavali i pomagali OVK veæ neko vreme.

Koga vidimo kao krivca? Na prvom mestu - "našu" nesposobnu i nekompetentnu vladu (èitaj Miloševiæa). Kosovski problem je morao da se reši pre mnogo godina, ili barem da poène da se traži rešenje. "Naša" vlada nikada sebi nije smela da dopusti da bude stavljena u poziciju da bira izmeðu bombardovanja i ovakvog sporazuma. Najbolju priliku je imala poèetkom devedesetih, imala je šansu i u jesen '96. Èak i u oktobru '98, ali ih nije iskoristila (namerno ili sluèajno - u èemu je razlika, to ništa ne menja).

Ali, ako æe ovaj sporazum prekinuti krvoproliæe, nema izbora. Ali onda se to zove ultimatum.

Ponovo, srpski režim je pokazao svoju ludost nakon što je prihvatio potpuno isti ultimatum kao što je bio onaj pre bombardovanja. Zbog toga, pomešano sa NATO ludošæu, hiljade nevinih civila je poginulo, mnogo gradova razoreno, mnogo porodica ostavljeno bez krova nad glavom, a neki i bez svojih najdražih. Zašto? Ako može postojati ijedan razlog da se poèine takvi zloèini!

Najgori deo sporazuma je to što skoro zvanièno je napravljen kompromis. Jedina stvar koju je Miloševiæ dobio iz ovog sporazuma je - garantovanje liène bezbednosti u Srbiji od svetskog suda - Meðunarodnog suda za zloèine, uprokos tome što je optužen i zvanièno gonjen. Toliko o meðunarodnom pravu i pravnom sistemu.

Znaèi, rat æe verovatno biti zaustavljen. Neke posledice rata se mogu prevaziæi, ali veæina njih nikada neæe - oduzeti ljudski životi.

Ipak - glavni razlog ostaje. Dok neka druga tragedija se ne pokaže na horizontu...

Poslednje, ali ne i najmanje važno - nemoj da te bude sramota tvoje zemlje, Danske, što je bila deo ove agresije. Ako veæ moraš, budi postiðen zbog onoga što je uradila vaša Vlada. Tako i mene nije, niti æe me ikada biti sramota što sam Srbin, veæ samo zbog mog režima i svih zloèina koje su ikada poèinili.

NATO | Kosovo | Srbija i Miloševiæ | Razno

srpski english