NATO | Kosovo | Srbija i Miloševiæ | Razno

Subota, 5. jun 1999.

Australijski humanitarni radnici

Q: Zašto je suðenje australijskim humanitarnim radnicima bilo zatoverno za medije i meðunarodne posmatraèe a zatim je protiv njih podignuta nepoznata optužnica. Mi, Australija nismo u ratu s vama niti smo na vašoj strani. Pustite ih, vaš rejting kod nas je veoma nizak.

U Jugoslaviji je uvedeno ratne stanje 24. marta i isto tako ratni propisi i zakoni. To, ismeðu ostalog, znaèi da policija može da uðe i bilo èiji stan, izvrši pretres bez bilo kakvog naloga ili èak uhapsi nekoga i drži ga u pritvoru 60 dana bez ikakvog objašnjenja. Svi mediji su pod kontrolom Ministarstva informisanja i sve vesti su cenzurisane. U interesu režima nije bilo da to suðenje bude javno i samim tim je bilo zatvoreno za medije. Što se tièe meðunarodnih posmatraèa, u ratnom stanju su mnoge stvari drugaèije nego inaèe. A sem toga, mi imamo diktatora na vlasti. Od njega ne možete oèekivati da se ponaša civilizovano, fer i racionalno.

Kad smo veæ kod toga šta je normalno, možda niste upoznati sa time da je i pre 24. marta stanje u Srbiji bilo blisko ovom sada. Novi zakon o informisanju, usvojen u oktobru, dao je režimu priliku da se obraèuna sa svim svojim protivnicima, od nezavisnih medija do istaknutih pojedinaca. Bilo je mnogo suðenja nezavisnim novinama prošle godine koja su bili zatvoreni za medije. Koliko znam, sva suðenja pripadnicima OVK su takoðe bila zatvorena za medije.

I na kraju, ovi australijski radnici možda nisu špijuni (ne postoji naèin za nas da to sigurno znamo), ali jedna stvar je sigurna: humanitarne organizacije i posmatraèke misije su savršen paravan za špijunažu.

Ipak, verujemo da æe oni ubrzo biti pušteni - èim se stanje na Kosovu i u Srbiji malo normalizuje, ne postoji neki poseban interes srpskih vlasti da ih zadrži. Verovatno bi poseta nekog zvaniènika iz Australije bila dovoljna.

Mala digresija: tokom ovog rata, sudovi su èesto donosili presude (jugoslovenskim državljanima) za 24h. Ljudi su osuðivani na višegodišnje kazne zbog kraðe benzina, šverca i drugih "sitnijih" prekršaja.

Q: Kakav je stav javnosti povodom dogaðaja sa ovim humanitarnim radnicima?

Stav ne postoji. Prvo, suðenju nije data neka važnost u državnim medijima. Drugo, i kada je pomenuto oni su predstavljeni kao špijuni. Treæe, kada vas bombarduju svake noæi a znate i šta je ovaj režim sve radio u prošlosti (u oktobru je 4 studenata osuðeno na po 10 dana zatvora samo zato što su pisali antirežimske grafite), dva Australijanca i jedan Jugosloven u zatvoru, ma šta to vama znaèilo, i nisu neko iznenaðenje. Žao mi je što to moram da kažem, ali tako je.

bjmreid, quicknet.com.au

NATO | Kosovo | Srbija i Miloševiæ | Razno

srpski english