| [ Home ][ Komentari ][ Studenti i NVO ][ Svedoèanstva ][ Vesti ][ Èinjenice ][ Forum ] |
| [ Civilni ciljevi i rtve ] |
| NATO | Kosovo | Srbija i Miloeviæ | Razno |
|
Subota, 5. jun 1999. Australijski humanitarni radniciQ: Zato je suðenje australijskim humanitarnim radnicima bilo zatoverno za medije i meðunarodne posmatraèe a zatim je protiv njih podignuta nepoznata optunica. Mi, Australija nismo u ratu s vama niti smo na vaoj strani. Pustite ih, va rejting kod nas je veoma nizak. U Jugoslaviji je uvedeno ratne stanje 24. marta i isto tako ratni propisi i zakoni. To, ismeðu ostalog, znaèi da policija moe da uðe i bilo èiji stan, izvri pretres bez bilo kakvog naloga ili èak uhapsi nekoga i dri ga u pritvoru 60 dana bez ikakvog objanjenja. Svi mediji su pod kontrolom Ministarstva informisanja i sve vesti su cenzurisane. U interesu reima nije bilo da to suðenje bude javno i samim tim je bilo zatvoreno za medije. to se tièe meðunarodnih posmatraèa, u ratnom stanju su mnoge stvari drugaèije nego inaèe. A sem toga, mi imamo diktatora na vlasti. Od njega ne moete oèekivati da se ponaa civilizovano, fer i racionalno. Kad smo veæ kod toga ta je normalno, moda niste upoznati sa time da je i pre 24. marta stanje u Srbiji bilo blisko ovom sada. Novi zakon o informisanju, usvojen u oktobru, dao je reimu priliku da se obraèuna sa svim svojim protivnicima, od nezavisnih medija do istaknutih pojedinaca. Bilo je mnogo suðenja nezavisnim novinama prole godine koja su bili zatvoreni za medije. Koliko znam, sva suðenja pripadnicima OVK su takoðe bila zatvorena za medije. I na kraju, ovi australijski radnici moda nisu pijuni (ne postoji naèin za nas da to sigurno znamo), ali jedna stvar je sigurna: humanitarne organizacije i posmatraèke misije su savren paravan za pijunau. Ipak, verujemo da æe oni ubrzo biti puteni - èim se stanje na Kosovu i u Srbiji malo normalizuje, ne postoji neki poseban interes srpskih vlasti da ih zadri. Verovatno bi poseta nekog zvaniènika iz Australije bila dovoljna. Mala digresija: tokom ovog rata, sudovi su èesto donosili presude (jugoslovenskim dravljanima) za 24h. Ljudi su osuðivani na viegodinje kazne zbog kraðe benzina, verca i drugih "sitnijih" prekraja. Q: Kakav je stav javnosti povodom dogaðaja sa ovim humanitarnim radnicima? Stav ne postoji. Prvo, suðenju nije data neka vanost u dravnim medijima. Drugo, i kada je pomenuto oni su predstavljeni kao pijuni. Treæe, kada vas bombarduju svake noæi a znate i ta je ovaj reim sve radio u prolosti (u oktobru je 4 studenata osuðeno na po 10 dana zatvora samo zato to su pisali antireimske grafite), dva Australijanca i jedan Jugosloven u zatvoru, ma ta to vama znaèilo, i nisu neko iznenaðenje. ao mi je to to moram da kaem, ali tako je. bjmreid, quicknet.com.au |
| NATO | Kosovo | Srbija i Miloeviæ | Razno |
| [ Home ][ Komentari ][ Studenti i NVO ][ Svedoèanstva ][ Vesti ][ Èinjenice ][ Forum ] |
| [ Civilni ciljevi i rtve ] |
| © Copyrights Free Serbia, 1999. |