NATO | Kosovo | Srbija i Miloševiæ | Razno

4. jun 1999.

Koliko je jugoslovenskih boraca poginulo?

Robb, jps.net

Q: Zdravo, zovem se Roberto, graðanin sam SAD. Oèi su mi se otvorile 1991. kad sam video kako po noinama ignorišu, umanjuju ili naprosto lažu o broju poginulih "neprijatelja". Veæina misli da je bila koja hiljada, i MO®DA koja desetina usputnih žrtava. Znam da je bilo više hiljada, recimo 125.000 mrtvih Iraèana. Veæina ljudi koje znam, kad ih pitam za poginule Jugoslovene, nisu ni razmišljali o tome. Video sam da se negde spominje 5000 mrtvih i 12.000 povreðenih. Pretpostavljam da je 5 ili 10 puta više, ali zašto tako mislim?

Na ovakvo pitanje som veæ odgovorili ovde, ali (zasad) držimo da je broj od oko 1200 vojnika (ili nešto tog reda velièine) dosta verodostojan. Slaže se sa onim što sam èuo o broju poginulih rezervista iz mog grada, spram velièine grada. Vojska se raštrkala po Kosovu, tako da nijedna bomba nije mogla da pogodi mnogo njih. Tu je i odlièna kamuflaža - Robert Fisk iz Indipendenta je spominjao èak i lažne mostove sa lažnim pristupnim putevima, koji su korišæeni da zavaraju bombe. Mogu samo da zamislim kojim su se suptilnim trikovima koristili da sakriju sebe.

Naravno, nikakve zvaniène izveštaje nije uputno uzimati zdravo za gotovo.

NATO | Kosovo | Srbija i Miloševiæ | Razno

srpski english