NATO | Kosovo | Srbija i Miloševiæ | Razno

Petak, 4. jun 1999.

Da li ljudi tamo znaju da postoje Amerikanci koji su vrlo protiv NATO bombardovanja?

Q: Mislim da je ovo odlièan sajt. Na sopstveni rizik pružate mnogo informacija. Da li ljudi tamo znaju da postoje Amerikanci, mnogo njih, koji su vrlo protiv NATO bombardovanja? Kao i drugi koji su pisali, takoðe sam živeo u Srbiji i ophrvan sam sam strahom, zabrinutošæu i bolom zbog cele situacije.
Imate li neki predlog kako bi mi ovde mogli da pomognemo, bilo sad bilo nakon što se završi ovo ludilo?

Cprickett, erols.com

Hvala za pohvale našem sajtu. Dajemo sve od sebe da ljudi vide obe strane novèiæa.

Vaše pitanje je zaista interesantno. Ali odgovora može biti dva: da i ne.

Da:

Ako prièamo o obiènim ljudima, onima koji su bar malo pod uticajem državnih medija, oni imaju neprestanu prilika da se gledaju "velike proteste širom sveta protiv NATO bombardovanja" na tim medijima. Iako je to veæinom propaganda srpskog režima, iako ti protesti su pre manji nego baš veliki, javnost je voljna da prihvati te trikove. Verovatno je to zbog podsvesne želje da nismo usamljeni.

Sa druge strane, ipak postoji "jasan oseæaj" ljudi u Srbiji, prilièno su upoznati o broju antiratnih protesta širom sveta, pogotovo u Evropi. Hoæu da kažem da to znaèi da su gladni informacija svih vrsta, ali da ostaje i oseæaj za odabiranje istine od "izmišljenih" protesta.

Ne:

Zbog spleta dogaðaja koji se iz dana u dan dešavaju u proteklih dva i po meseca, obièan graðanin Jugoslavije nema niti jedan osnov da zakljuèi da postoji neko tamo u sveku ko i pomišlja da ga podrži. Dan za danom padaju bobe koje razaraju i seju smrt unaokolo.

Nije mnogo oèekivano od našeg režima, kao i obièno. Navikli smo se (ali nismo odustali!) da ovaj režim misli i brine samo o sebi. Šokantna vest je bila da vlade "demokratskih zapadnih" zemalja, od kojih smo oèekivali pomoæ se ponašaju na isti naèin.

Konaèno, najveæe razoèaranje je bila vest o neodluènosti javnosti tih zemalja i nemanju uticaja na sopstvene demokratski izabrane vlade. Ili bar nedostatak želje i energije za delovanje i proteste. Razoèarenje, šta drugo da kažem.

Što se drugog dela pitanja tièe - "kako da pomognem", predlažem da pogledaš ovo pitanje/odgovor.

NATO | Kosovo | Srbija i Miloševiæ | Razno

srpski english